Dodatek tłuszczu do pasz pozwala na zwiększenie ich wartości energetycznej tak, by odpowiadała ona zapotrzebowaniu zwierząt na energię. Ponadto zwierzęta potrzebują określonej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – linolowego oraz linolenowego, których niedobór może prowadzić do obniżenia odporności na choroby, zmniejszenia przyrostów masy ciała i produkcyjności zwierząt. Kwasy te nie są produkowane przez organizm zwierzęcia i muszą być dostarczone wraz z pokarmem.
O wykorzystaniu dodawanego oleju sojwoego do paszy decyduje stosunek kwasów nasyconych do nienasyconych, całkowita zawartość tłuszczu w paszy oraz rodzaj i ilość pozostałych składników w paszy, a także wiek zwierząt. Właściwości mięsa i jaj zależą w dużej mierze od składu tłuszczu, zwłaszcza stosunku kwasów nienasyconych.
Dodatkowymi zaletami dodawania oleju sojowego do pasz jest zwiększenie ich smakowitości, a zmniejszenie pylistości. Dodatek oleju sojowego w paszy przeciwdziała jej rozwarstwianiu.
Należy pamiętać, że zawartość kwasów tłuszczowych w oleju sojowym może ulegać dość dużym wahaniom, co wpływa na zróżnicowanie wartości energetycznej tych tłuszczów, a w konsekwencji stosowanej paszy. Aby zapobiec jełczeniu tłuszczu, które zachodzi szybciej przy dostępie światła, tlenu i w podwyższonej temperaturze, należy dodawać do tłuszczu przeciwutleniacze, które chronią kwasy tłuszczowe, spowalniając proces ich utleniania.
Olej sojowy filtrowany jest to olej wstępnie oczyszczony z zawiesin, z częściowo usuniętymi z niego zanieczyszczeniami drogą filtracji. Jego cena w porównaniu do oleju niefiltrowanego jest wyższa.
Olej sojowy odgumowany poddawany jest dodatkowemu procesowi odgumowania, czyli usunięcia substancji koloidalnych, białek i fosfatydów. Jest to pierwszy etap rafinacji oleju, gdyż tylko olej odgumowany może zostać poddany rafinacji fizycznej. W takim oleju zawartość fosforu nie powinna przekraczać 5-10 ppm. Proces dehydratacji może być dwustopniowy lub jednostopniowy. Jednak w olejach odszlamowanych w procesie jednostopniowym po pewnym czasie przechowywania wytrąca się nierozpuszczalny osad.
Hydratacja może być chemiczna, przy użyciu różnych rodzajów kwasów i wody (otrzymujemy olej o zawartości poniżej 20 ppm fosforu w oleju), albo enzymatyczna, stosowana już od wielu lat w Niemczech. W trakcie procesu dodawana jest do oleju fosfolipaza, która wiąże cząsteczki fosfolipidów, które następnie są odwirowywane. W wyniku odszlamiania enzymatycznego otrzymujemy olej o zawartości fosforu poniżej 10 ppm.
Jeszcze jedną popularną metodą odgumowania jest metoda dyspersji kwasu do kropelek o bardzo małej średnicy. Ich wielkość jest optymalna do działania mocnych kwasów, dzięki czemu otrzymujemy olej o zawartości fosforu poniżej 5 ppm.
Istnieją jeszcze inne, mniej znane metody hydratacji, na przykład hydratacja przy zastosowaniu technologi membranowej, która redukuje zawartość fosfolipidów w oleju nawet o 99,9%.